Tänk på den extra familjemedlemmen – köpt kattmat rätt

Katter är magnifika djur på många sätt. Deras individualism, mystiska aura och självständiga samtidigt som de är så kärleksfulla är en del av förtrollningen för många kattägare. När vi skaffar en katt så har vi också helt plötsligt en familjemedlem extra och då gäller det också att planera lite extra. Så hur köper man kattmat rätt?

Många kattägare köper sin kattmat på närmaste ICA-butik eller djuraffär av ren bekvämhet. Det finns lättillgängligt och ofta direkt i ens närområde. Man får ett personligt bemötande och samtidigt går det snabbt. Att fördelarna är många med att handla kattmat hos butiker går knappast att förneka. Men samtidigt så lever en katt ofta väldigt lång tid och uttrycket ”många bäckar små” gör sig välförtjänt i dessa sammanhang.

Handla kattmat på internet – varför?

Många frågar sig varför man egentligen ska prioritera ett område som kattmat. Men för den som vill hushålla med sin budget samtidigt som man har husdjur så gäller det att se över sina inköpskällor. Dessutom handlar det såklart om kattens välmående. Den lokala djuraffären kanske inte alltid har den bästa kosten för just din katt vid särskild diet eller allergi. Men det kanske också handla som en sådan enkel sak som att katten helt enkelt inte gillar maten rent smakmässigt.
Att handla kattmat på andra ställen än ICA-butiken eller djuraffären borde vara en självklarhet för kattägare – särskilt ur ett kostnadsperspektiv. Visste du till exempel att du ofta kan handla kattmat på nätet upp till 30% billigare än i butik? Med en katt som lever 10-15 år så blir det många måltider och många sköna slantar sparade. Om du dessutom ser till att handla i storpack så blir kostnadsbesparingen ännu större. Det finns alltså enbart fördelar med att handla sin kattmat på mer lämpliga ställen än den lokala djuraffären eller butiken.

Varför är kattmat så viktigt?

katt-i-tradgardDu kanske undrar varför man egentligen ska prioritera kattmat och är det så himla noggrant egentligen. Faktum är att katter är känsliga djur och detta är även sant när det kommer till hur deras matsmältningssystem som näringsupptagningsförmåga fungerar. Att ifrågasätta kattmaten man använder bör vara en självklarhet. Detta gäller allt ifrån hur mycket protein den innehåller till hur mycket katten tycker om smaken. En katt är i starkt behov av Taurin i maten som vanligtvis kommer från gnagare och råttor. Detta ämne är syntetiskt tillsatt i all kattmat. Av den anledningen rekommenderas det heller inte att ge din katt rester eller mat för människor.
En bra kattmat ska ha hög kötthalt av fina råvaror. Du bör inte byta kattmat för ofta och din katt ska vara fullkomligt förälskad i måltiden. När din katt fullkomligt spinner och är exalterad över kattmaten så vet du att du hittat rätt. Ett tråkigt torrfoder som katten bara vänder sig till i nödfall borde vara förbjudet. Om du har eller hade haft egna barn så hade maten varit en prioriteringsfråga – detsamma bör naturligtvis gälla katten.

Kattmat efter kattens förutsättningar

Kattmat måste köpas med hänsyn till vilka behov din kat har. En kattunge är såklart i mycket större behov av energirik mat för att uppnå sin maximala tillväxt. En äldre katt som inte rör sig lika mycket och är mer inaktiv kan behöva kattmat med lite mindre energi. Naturligtvis påverkar också saker såsom allergier och specialdiet i hög utsträckning. Så med andra ord anpassa maten efter kattens förutsättningar. Bra kattmat är också dessvärre ofta lite dyrare kattmat. Men genom att handla på nätet och leta lite extra noga så kan man fynda enkelt.
Så om du känner att familjens extra medlem tuggar hål i plånboken – börja handla kattmat på internet istället. Det lönar sig!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *