Hundgodisets användning vid träning

Det är ofta man hör att hunden är människans bästa vän. Det är svårt att inte hålla med när man ser hundar som lyder sina ägare som om de var riktiga och väluppfostrade barn. Bakom detta ligger dock vanligtvis år av träning. Hundar är naturligt inte mer tama än andra djur, även om de har potentialen att bli det givet rätt miljö och uppfostran. Nyckeln till en väluppfostrad hund ligger i att förstärka och bekräfta ett önskvärt beteende, i kombination med att avskräcka ett icke-önskvärt. Vad som är ett önskvärt respektive icke önskvärt beteende är däremot inte helt enkelt att definiera, då det beror på vilket syfte hundägandet är till. Majoriteten av hundägare vill ha en extra livskamrat som kan förgylla livet med speciella ögonblick. Andra har däremot andra intressen och användning av hundar. Framförallt jägarna har behov av hundar som både är uthålliga och har mycket bra spårningsförmåga, då de spelar en avgörande roll för att både locka ut djur i skottlinjen och att spåra skadeskjutma eller påkörda djur. Polis och militär har användning av spårhundar för att lösa brott av olika karaktär, främst att spåra narkotika och försvunna människor. En tredje kategori av mycket väl dresserade hundar är ledhundarna, som innebär oumbärlig underlättning i vardagen för synskadade. Torkat hundgodis är troligtvis en av de mest använda metoderna för att träna hundar. Egentligen kan vad som helst som en hund tycker är gott användas som godis, men det torkade hundgodiset är oftast bättre för hunden än andra godsaker vilket är viktigt för att hunden ska vara i bra form, något som ofta är ett krav åtminstone för jakt- spår- och ledhundar. Torkat hundgodis används helt enkelt som belöning när hunden gör något bra, som en så kallad positiv förstärkare. Hundars hjärnor och beteende är mycket adaptiva och de inser därför snabbt att om de gör samma bra sak i framtiden leder det till att de får en ny godisbit. Till slut behöver man inte ens belöna hunden för beteendet då det då redan är invant. Motsatsen till positiv förstärkning är den negativa förstärkningen, vilket innebär att man får hunden att associera dåligt beteende med något obehagligt, för att på så sätt få den att undvika detta oönskade beteende helt och hållet.

Hundgodis | Torkat hundgodis | Färsk foder | Barf hund

Vikten av färskfoder

Även om hundgodis helt klart har sina fördelar under processen att lära upp och träna sin hund lämpar det sig inte som regelbunden föda, utan bör vara enbart utgöra en sällan given belöning för positivt beteende. Hundar behöver foder med alla näringsämnen som krävs för att de ska växa och må bra. De behöver en hel del energi för at kunna hålla igång, särskilt jakthundarna. Hundraser som används för jakt är oftast rena kraftpaket i både styrka och uthållighet, vilket innebär att de behöver foder av både hög kvalitet och energimängd för att de ska prestera bra under eftersöket eller skallet. Ett mycket bra alternativ för hundar med stort energibehov är färskfoder, vilket i de flesta fall är en blandning av rått kött, olika slags inälvor och en del grönsaker. Vissa sorter innehåller även ris, potatis eller olika spannmål. Majoriteten av färskfoder utgör det som kallas helfoder, vilket innebär att man tillsatt olika mineraler och vitaminer som hunden behöver för att må bra och kunna prestera. En diet bestående av endast torrfoder är mindre bra på grund av att dessa ofta innehåller en hel del tillsatsämnen, oftast för att öka hållbarheten. Färskfoder kan likställas med ekologisk mat för människor, det vill säga en högre grad av naturlighet och mindre grad av konstgjordhet. Det är däremot skillnad på tillsatser och tillsatser. Tillsatser som består av mineraler och vitaminer är självfallet inget negativt, och det finns många sorters foder med olika mineralberikningar helt beroende på hundens och kundens behov och önskemål.

Något som är fel? Kontakta då Gylles Veterinär i Svedala

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *