Avlastning för hundägare i form av hunddagis

Dagens samhälle karaktäriseras av en högre stressgrad för medelsvensson än vad som tidigare skådats i både privatliv och arbetsliv. Efter att man tagit sig genom dagis, förskola, grundskola och högstadiet väntar för de flesta det första jobbet om man bortser från tidigare sommarjobb. För en del är detta starten på den riktiga karriären och för andra utgör det ett välbehövligt avbrott i studierna och en nyttig inblick i arbetslivet innan fortsatta studier vid universitet inleds. Andra utnyttjar studieavbrottet till att resa och se världen. Ett par år in i och när karriären väl tagit fart är det för många dags att slå sig ner och skaffa familj, villa, hund och Volvo. Arbetslivet är i sig slitsamt och ofta påfrestande på grund av ökade produktivitetskrav och förväntningar till följd av dagens fokus på ständiga effektiviseringar och kostnadsbesparingar. Det ligger i människans natur att sträva efter lycka och framgång och tack vare denna inneboende drivkraft ämnar de flesta balansera och ha lyckade och framgångsrika privat- och arbetsliv. För att få vardagen att gå ihop väljer en del att ta hjälp med hushållssysslor genom att köpa in dessa tjänster från företag som har det som verksamhetsområde, en bransch som för övrigt vuxit sig allt större tack vare RUT-avdrag. Andra finner ro och avslappning i utförandet av städning, skurning och tvättning.

För att ge livet en extra guldkant och ge barnen ett exemplar av människans bästa vän skaffar många familjer en eller flertalet hundar. Alternativt är det någon i familjen som av olika anledningar har intresse av att ge sig ut i skogen med siktet inställt på en bred samling djur på både två och fyra ben, och där en jakthund är den perfekta kompanjonen. Även om hundarna utgör familjens ögonsten och man har dess absolut bästa för ögonen finns det tillfällen då man helt enkelt inte har möjlighet att se efter dess dagliga behov. Vanligaste exemplet på detta är då man planerat in en familjeresa över ett par dagar eller bokat en regelrätt sommar eller vintersemester på ett par veckor. För att möjliggöra familjers rätt till behövlig och välförtjänt avkoppling och avbrott i vardagen har det vuxit fram en marknad för omhändertagande av hundarna under aktuell period. Verksamhetsområdet har kott och gott fått namnet hunddagis, då det till stora delar liknar vanlig dagisverksamhet.

Hunddagis i vardagen

Konceptet hunddagis är enkelt. Då husse eller matte behöver åka bort och inte lyckas hitta en hundvakt i form av vänner och bekanta erbjuds hunden en plats på hunddagiset. På en del dagis utgörs platserna av burar i olika storlekar där hunden kan vila ut, medan andra också erbjuder rastgårdar där hundarna kan springa av sig. Vissa går längre än så och har större hagar för att hundarna ska få ordentlig springyta, något som troligtvis uppskattas av den piggare typen av jyckar. Hunddagiset ansvarar för allt från mat till promenader och som ägare betalar man ett förutbestämt pris, ofta baserat på antal dagar besöket stäcker sig över. Viktigt att tänka på när man letar efter ett lämpligt hunddagis för sin kamrat är att den absoluta majoriteten kräver att hunden har ett antal grundläggande vaccinationer, för att motverka risken för smittsamma sjukdomar som kan göra att andras hundar far illa. Ett annat krav är att hunden är försäkrad, då dagiset inte står för eventualiteter som vanligtvis täcks av djurförsäkringar. Behovet av hunddagis finns givetvis över hela landet, varför det finns aktörer verksamma i samtliga svenska städer, exempelvis Malmö. Som hundägare är det självfallet viktigt att man känner att hunden lämnas i trygga händer, och majoriteten av de som är verksamma i branschen har föga förvånande en förkärlek för hundar och lämpar sig därför mer än väl för uppdraget, men det är trots det viktigt att vara noggrann med vem som får uppdraget.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *